anemiCinema_workshops

Μαθήματα Κινηματογράφου 

anemiCinema Laboratories                2018-2019

 

Η anemiCinema διοργανώνει μαθήματα – εργαστήρια κινηματογράφου στον φιλόξενο χώρο της στο κέντρο της πόλης.

Τα μαθήματα είναι ανοιχτά για όλους – ες που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή και να ασχοληθούν δημιουργικά με την τέχνη του κινηματογράφου στην ψηφιακή του εκδοχή και γενικότερα με την οπτικοακουστική δημιουργία. Το φετινό πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία δύο εργαστηρίων και ενός σεμιναρίου. 

 

Εργαστήριο 1  “CINEMA ODYSSEY"

Μέσα από εργασίες, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου, εξερευνώντας τις τεχνικές της αφήγησης και εφαρμόζοντας τις αρχές της σκηνοθεσίας και της κινηματογραφικής σύνθεσης. Μαθαίνουν να εργάζονται με την κάμερα και το φως, να καθοδηγούν τους ηθοποιούς, να αξιοποιούν το χώρο, να οργανώνουν τις δικές τους παραγωγές. 

Τα μαθήματα ολοκληρώνoνται σε τρεις θεματικούς κύκλους (διάρκειας 2 μηνών ο κάθε ένας) και περιλαμβάνουν, τη γνώση του μέσου, την αισθητική, και την κινηματογραφική πράξη. Οι τρείς θεματικοί κύκλοι είναι αλληλοσυμπληρούμενοι αλλά και ανεξάρτητοι μεταξύ τους.

1ος Κύκλος... ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ. Η Εικόνα, η Καταγραφή της κίνησης και η Αφηγηματική δύναμη της εικόνας. 

2ος Κύκλος...Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ. Εικόνα, 'Ηχος και Ρυθμός στη Μονταζιακή σύνθεση.

3ος Κύκλος... Η ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ. Θέμα, Ερευνα και Σενάριο στο Ντοκυμαντέρ

*Σε κάθε κύκλο οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν πρακτικές εργασίες.

*Απαραίτητη προυπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να διαθέτουν φορητό υπολογιστή (laptop).

Εργαστήριο 2  “#DIY_μικρού_ μήκους” (μόνο για εφήβους)

Ενα εργαστήριο αποκλειστικά για εφήβους, για να ανακαλύψουμε τη γλώσσα του κινηματογράφου αλλά και τις αντοχές μας/σας. 

Οι συμμετέχοντες με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, τα κινητά τους, τα tablets, τις φωτογραφικές τους μηχανές, αλλά και με επαγγελματική κάμερα, laptops, tattoos και piercings... 

θα πειραματιστούν στο σενάριο και τη σκηνοθεσία, και θα κινηματογραφήσουν #DIY τη δική τους ιστορία!

Το ύφος και τη φόρμα θα την ανακαλύψουμε στη διάρκεια του εργαστηρίου, μέσα από θεωρητικoύς μονολόγους, σιωπηρούς διαλόγους, προβολή αποσπασμάτων ταινιών και ατέλειωτες συζητήσεις και αναλύσεις για το σινεμά...το τραγούδι της φάλαινας...την ουρά του σκύλου...την κλιματική αλλαγή... και ?????

Κάθε ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί να στείλει πλήρες βιογραφικό δραστηριοτήτων (π.χ. μπορώ να κοιμάμαι όλη μέρα και όλη νύχτα...), να διαθέτει ορειβατικό ή καταδυτικό εξοπλισμό, DaDa διάθεση και έστω μισό laptop ή έναν συνένοχο στο έγκλημα.

Γίνονται δεκτές και ομάδες... 

*Άπειροι κύκλοι....

*Σε κάθε κύκλο οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν πρακτικές εργασίες.

Σεμινάριο με θέμα  “Tο πολιτικό στοιχείο στο Film Noir” 

Ο όρος "film noir" αποδόθηκε για πρώτη φορά σε ταινίες του Χόλιγουντ από τον Γάλλο κριτικό Νίνο Φρανκτο 1946, αλλά ήταν άγνωστος στους περισσότερους επαγγελματίες της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας της "κλασικής εποχής" του είδους.

Εκτός από τις μορφικές ιδιομορφίες και τις διαφορετικές ιστορικές και τοπικές εκφάνσεις του, το είδος πάντοτε διατηρούσε μία ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική επικαιρότητα και τα τεκταινόμενα των καιρών άλλοτε πιο φανερή και άλλοτε πιο υπόγεια. Παραδείγματος χάριν η σύγκρουση μεταξύ “νόμιμου” και “ηθικού” (ότι μπορούν να σημαίνουν αυτά) είναι σχεδον πάντοτε παρούσα. Όπως και η διαπλοκή μεταξύ χρήματος και διαφόρων μορφών εξουσίας (αστυνομικής, πολιτικής, δικαστικής, του τύπου κτλ.) 

Θα γίνουν εισηγήσεις από σκηνοθέτες, κριτικούς και θεωρητικούς του κιν/φου πάνω σε συγκεκριμένα παραδείγματα ταινιών και θα αναλυθούν τα υφολογικά, αφηγηματικά, και μορφολογικά χαρακτηριστικά τους. Θα εξεταστούν οι χαρακτήρες και η δράση τους και θα ερευνηθούν οι κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις τους.

*Το σεμινάριο θα ολοκηρωθεί σε 4 συναντήσεις, πρώτη συνάντηση το Νοέμβριο.

Θα ακολουθήσουν επόμενοι κύκλοι σεμιναρίων με άλλους θεματικούς άξονες.

    

 Δηλώσεις συμμετοχής έως 25 Οκτωβρίου

 πληροφορίες: 2310266702 www.anemicinema.gr

*κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής, συμπληρώστε την

και στείλτε την στο anemicinema.lab@gmail.com

κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now